Werken met een hoogwerker

Het ligt er uiteraard aan in welke branche u opereert, maar in sommige branches is de hoogwerker niet meer te missen. Een hoogwerker is breed inzetbaar, mits er goede afspraken en regels worden gemaakt. Omdat een hoogwerker mensen op een grote hoogte plaatst, is veiligheid van groot belang. Veiligheid bestaat in meerdere vormen. Uiteraard zijn er de regels die voorafgaand aan het gebruik van de hoogwerker worden gesteld. Ook kan er worden gedacht aan de staat van de hoogwerker zelf. Als deze nieuw is gekocht, is het belangrijk om het onderhoud regulier en periodiek uit te voeren. Bij een tweedehands hoogwerker is dit ook van belang, maar niet alleen voor na de aankoop. Zorg bij de aankoop van een tweedehands hoogwerker dat de staat van onderhoud duidelijk is bijgehouden. In deze blog komt de veiligheid voor het werken in een hoogwerker aan bod en waar u op moet letten wanneer u een tweedehands hoogwerker gaat kopen.

Veiligheid

Ten eerste is het belangrijk om het doel vast te stellen. Dit is natuurlijk dat de werknemers veilig op een hoogte aan het werk zijn. Om tot dit doel te komen zijn een aantal maatregelen nodig. Als eerste kunt u nagaan of het model hoogwerker dat u heeft geschikt is voor het werk dat op een bepaalde hoogte moet worden gedaan. Dit is tevens ook een goede optie om te controleren bij het aankopen van een hoogwerker. Als tweede is het een goed idee om te controleren of het gedane onderhoud, de meest recente beurt, goed is gegaan en of alle onderdelen zijn goedgekeurd. Als derde is het belangrijk om diegene die in de hoogwerker aan de slag gaan op de hoogte te stellen van alle communicatie middelen. Hier hoort bij dat de persoonlijke bescherming wordt gecontroleerd. Hieronder valt zeker de valbeveiliging.

Aankoop

Er zijn een aantal zaken waar u op kunt/moet letten bij het aankopen. Een hoogwerker kopen mag geen te snelle beslissing zijn. Als eerst kunt u het merk controleren. Sommige merken hebben meer onderhoud nodig dan andere merken. Controleer vooraf aan uw aankoop welk merk het beste scoort. Hierna kunt u ook kijken naar het bouwjaar. Oudere modellen zijn vaak al langer in gebruik en hebben meer onderhoud gehad. In het geval van veel onderhoud is het belangrijk dat u controleert door wie en op welke manier het onderhoud is gepleegd. Als de vorige eigenaar dit netjes heeft bijgehouden is dit snel terug te vinden.