Feiten en fabels over afval scheiden

De overheid wordt steeds fanatieker met het promoten van duurzaam ondernemen. Zo hoort daar ook het scheiden van afval bij. Bedrijven zijn tegenwoordig verplicht om dit te doen. Wij snappen best dat dit nogal wat vragen oproept. Hieronder zullen we feiten en fabels over het scheiden van afval verder toelichten. 

 

Afval scheiden is duur en levert weinig op

Dit is een fabel. Het huren van een afval container lijkt duur, maar wanneer alles bij het restafval terecht komt heb je snel een volle bak en het kost geld om een container regelmatig te verdelen. Kies daarom voor meerdere afvalcontainers zoals karton of papier en de rest kun je kwijt in een restafvalcontainer. Karton en papier kan gerecycled worden zodat belangrijke grondstoffen minder snel uitgeput worden. Daarom heeft het scheiden van afval zeker nut want het bespaart ons milieu. 

 

Omdat ik afvalstoffenheffing betaal hoef ik geen afval te scheiden

Ook dit is een fabel. Ondanks dat jij afvalstoffenheffing betaald is het geen reden om afval niet te scheiden. Omdat afval dus duurder is om te verwerken is afval scheiden noodzakelijk. De belasting stimuleert een duurzame afvalverwerking en daarom is het zeker interessant voor bedrijven. 

 

Afval scheiden is nutteloos, want het komt toch op een hoop terecht

Waarschijnlijk weet je het antwoord op deze vraag ondertussen al: het is een fabel. Want gescheiden afval kan gerecycled worden. Van oud karton maakt men nieuw karton, van oud glas maakt men nieuw glas en ga zo maar door. Zonder afvalscheiding gaan waardevolle grondstoffen verloren en moet en we het opnieuw produceren wat ontzettend schadelijk kan zijn voor het milieu. 

 

Bedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om afval scheiden

Dit is een feit! Het meeste afval komt namelijk bij bedrijven vandaan en daarom zijn juist zij verplicht om zoveel mogelijk te scheiden. Naast milieubesparing kan het bedrijf ook voorbeeld geven aan de werknemers. Deze gewoontes kunnen zij overnemen en ook thuis doorvoeren. Heel veel bedrijven in Nederland zijn al goed op weg. Zo’n 65% doet nu namelijk aan afvalscheiding. 

 

Afval scheiden kost veel tijd

Alhoewel veel mensen denken dat het scheiden van afval veel tijd kost kunnen wij toch zeggen dat dit niet waar is. In eerste instantie zal je wel wat tijd kwijt zijn aan het reorganiseren van de afvalstromen, maar als dit eenmaal achter de rug is, is het werk zo gedaan. 

 

Plastic kan niet goed worden gerecycled 

Ook velen denken dat plastic niet goed kan worden gerecycled en kiezen daarom ervoor om geen afval te scheiden. Zowel plastic verpakkingen als kunstof zijn uitstekend geschikt voor recycling. Het probleem hiervan is niet het hergebruik maar de hoeveelheid plastic waar we nu mee te maken hebben. Voorheen zamelde China al het plastic in, maar sinds 2017 hebben ze daar een stop achter gezet. Europa heeft om deze reden een overschot aan plastic.