Eiken hout in de tuin

Bijna elke doe het zelf bouwer in Nederland is bekend met eiken hout. Het is niet voor niets een van de meest toegepaste houtsoorten in Nederland. Dit komt met name door de goede eigenschappen die het eiken hout heeft. Ten eerste is het redelijk goed te verlijmen, maar ook te verwerken. Dit betekent dat er makkelijk met het hout kan worden gewerkt zonder al te veel extra moeite. Ook is eiken hout uitstekend geschikt voor een aantal behandelingen. Hierbij kan worden gedacht aan een beitsbehandeling maar ook roken, logen en dergelijke. De levensduur van eiken hout is ook lang. Gemiddeld gaat eikenhout ongeveer 10 tot 25 jaar mee. Door al deze eigenschappen is eiken hout een goed materiaal voor verschillende soorten klussen in en rondom het huis. In de voor- en achtertuin komt eigen hout vaak terug als materiaal. Het is namelijk ideaal voor projecten zoals tuinhuisjes, carports, kapschuren en terras overkappingen. In deze alinea zijn een aantal eigenschappen van eiken hout benoemd. Verder in de blog worden twee voorbeelden gegeven van de mogelijke toepassingen.

Tuinhuisje

Zoals eerder genoemd is eiken hout uitstekend geschikt voor het maken van een tuinhuisje. Er zijn op verschillende bouwmarkt sites vormen eigen hout te vinden. Bij het maken van een tuinhuisje zijn een aantal onderdelen nodig. Als we er van uit gaan dat het tuinhuisje licht boven de grond zweeft zijn er een aantal houten funderingspalen nodig. Deze zullen onder het terras komen te zitten. De grootste en zwaarste onderdelen zijn de palen waar het dak op komt te liggen. Het is verstandig om deze in stalen pinnen te zetten die diep de grond in worden gebord. Deze gaten kunnen bijvoorbeeld worden voorgeboord met een grondboor. Voor het dak en overbruggingsbalken zijn weer andere balken nodig. Het dak vraagt om dunne planken, en de overbruggingsbalken voor wat dikkere. Als laatste het terras zelf. Hier kan het beste een plank met een soort profiel komen te liggen voor extra grip tijdens het lopen.

Pergola

Een andere leuke toepassing van eiken hout is het bouwen van een pergola. Ook dit kan op verschillende manieren. Als er genoeg ruimte in de tuin is, kan er bijvoorbeeld over de lengte van het pad een pergola worden gebouwd. Over deze pergola gaan dan planten groeien, die moet je uiteraard zelf planten. Mocht hier nog genoeg ruimte voor zijn, kun je ook een pergola op je schutting bouwen. Overleg dit natuurlijk wel eerst met je aangrenzende buren.