Een zittend beroep? Zo blijf je fit

Zit jij ook de hele dag op werk? En heb je aan het eind van de dag zo hard gewerkt dat je geen puf meer hebt om nog te bewegen? Dan kan het goed zijn om toch wat meer beweging toe te voegen aan je dagen. 

Blijf niet zitten

Wanneer je bijvoorbeeld op een administratiekantoor in Drenthe werkt, kan het best zijn dat je de hele dag op je plek zit. Is het een beetje druk? Dan kan het zelfs voorkomen dat je in de pauzes blijft zitten. Probeer ongeacht de drukte toch eens in de zoveel tijd even in beweging te komen. Dit kunnen kleine bewegingen zijn zoals even naar het toilet of het koffiezetapparaat te lopen. Als je collega je vraagt of je wat te drinken wilt, zeg dan dat je wel even met hem of haar meeloopt en het zelf haalt. Eten, drinken en je sanitaire behoeftes moet je toch wel doen.

Beweeg terwijl je werkt

Je kunt ook tijdens het werken bewegen, wees hier creatief in en begin klein. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een belletje even een rondje door het kantoor lopen. Ook kun je in plaats van zittend, staand vergaderen. Dit zijn kleine dingen waardoor je onbewust toch meer beweegt. Ben je het zitten echt helemaal zat, vraag dan om een zit- sta bureau. Zo kun je het zitten afwisselen met staan. Sta je achter je bureau te werken, wandel dan eens wat op je plek. Wil je nog een stapje verder gaan, zet dan een trapfietsje onder je bureau en ga fietsend de dag door. 

Lunchwalks

Wanneer je al de hele dag zit, kan het fijn zijn om dat tijdens de lunch juist even niet te doen. Ga daarom in plaats van in de kantine te zitten, naar buiten. Loop een rondje en eet al lopend je lunch op. Hou je niet van lopend eten? Eet dan eerst je lunch en ga daarna even een frisse neus halen. 

Samen bewegen

Wil je samen bewegen met je collega’s, plan dan een vast moment in de week in voor een kantoor workout. Dit kan iets heel simpels zijn, zoals planken of traplopen. Ook kun je gaan voor een full workout, maar zorg dan wel dat je dit aan het einde van de dag plant. Niemand wil na een workout nog een hele dag op kantoor zitten. Je zou er zelfs een soort van challenge van kunnen maken of je kunt iedere week iemand anders wat laten bedenken. Zo hou je iedereen betrokken.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *