Beleggen voor beginners

Beleggen is niet alleen voor de grote jongens. Ook als beginner kan je goed beginnen met beleggen. En maak je beleggingen winstgevend met de tips die wij je gaan geven in deze blog. 

 

Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren met als doel je geld te laten groeien en uiteindelijk ook meer geld te verdienen in de vorm van beleggingen. Door te beleggen verwacht je dat je geld op de lange termijn groeit, het is niet iets wat morgen al gelijk groot is. Het is een proces dat tijd nodig heeft. Net als bijvoorbeeld sparen. Het verschil tussen sparen en beleggen is het risico en rendement. Met beleggen loop je meer risico dan bij sparen, maar het verwachte rendement ligt ook hoger.

 

Beleggen met een klein bedrag en waarin dan?

Veel mensen denken dat je alleen met een groot bedrag kan beleggen. Maar dat is niet waar. Daarom is beleggen ook voor beginners. Want beleggen kan je met elk bedrag en dus ook met een klein bedrag. Denk er wel aan dat je belegt met geld dat je beschikbaar hebt en jezelf niet in de schulden werkt wanneer je aan het beleggen bent. 

 

En beleggen kan je in verschillende fondsen, aandelen en obligaties doen. 

Beleggen in beleggingsfondsen gaat als volgt: In een beleggingsfonds wordt het geld van meerdere beleggers samen belegd. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een expert. Ook wel fondsmanager genoemd. Waar een beleggingsfonds in belegt verschilt per fonds. Het rendement van een beleggingsfonds bestaat uit dividend en koerswinst.

 

Wanneer je wilt beleggen in aandelen gaat dat zo: Zo kan je bijvoorbeeld beleggen in aandelen. Je koopt dan via de beurs een aandeel in een bedrijf. Het rendement bestaat uit dividend en koerswinst. Maakt het bedrijf winst? Dan kan het een deel van deze winst uitkeren in de vorm van dividend. Je maakt koerswinst als de koers van je aandeel op de beurs hoger is, dan de koers die jij betaalde. Staat de koers op de beurs lager? Dan spreek je van koersverlies.

En wanneer je wilt beleggen in obligaties, dan gaat dat als volgt: Een obligatie is een verhandelbare lening aan een overheid of bedrijf. In ruil voor die lening krijg je rente. Obligaties hebben een einddatum. Op deze datum krijg je je geleende geld terug. In de tussentijd kan je obligaties ook kopen en verkopen via de beurs. Ook voor obligaties wordt er bij de handel op de beurs een koers gehanteerd. 

 

Ben jij klaar om te gaan beleggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *