3 redenen waarom je een bedrijfsoverdracht adviseur nodig hebt

Moet u een adviseur inhuren voor fusies en overnames? Veel bedrijven voeren zelf een bedrijfsoverdracht uit en zijn daar zeer succesvol in. In feite zijn er complete bedrijfsontwikkelingsdivisies die zich in de eerste plaats richten op fusies en overnames voor het bedrijf. Aan de andere kant zijn er ook veel bedrijven die wel een bedrijfsoverdracht-adviseur inschakelen om hen door het proces te begeleiden. Een ervaren fusie en overname adviseur van een derde partij aan uw zijde hebben, heeft veel voordelen.

Interne team begeleiden

De meeste bedrijven in het middensegment van de markt en starters in de markt hebben geen bedrijfsoverdracht team. Dit betekent dat degenen die verantwoordelijk zijn voor overnames, zoals de CEO, CFO of andere leidinggevenden, ook druk bezig zijn met hun dagtaken. Het aankopen van een ander bedrijf kost veel tijd en aandacht, waardoor het voor medewerkers moeilijk kan zijn om hun tijd te verdelen. Een adviseur van een derde partij kan uw interne team hierin begeleiden en ondersteunen.

Expertise bieden

Bij de eerste keer dat u een bedrijf koopt of verkoopt, is een veelvoorkomende uitdaging dat u niet weet wat u niet weet. Er zijn vele stappen en nuances in een fusie- en overnameproces, van het ontwikkelen van de strategie tot het contacteren van het doelwit tot onderhandelingen en due diligence. Een bedrijfsoverdracht adviseur kan u door het proces loodsen, u helpen om veelvoorkomende valkuilen te vermijden, de juiste vragen te stellen en een succesvolle deal te sluiten.

Relatie tussen koper en verkoper beschermen

Vooral in het geval van particuliere bedrijven, is het bedrijf het kindje van de eigenaar. Het verkopen van een bedrijf is een emotioneel proces en een ervaren adviseur begrijpt hoe de eigenaar het best te benaderen is, angsten weg te nemen, vragen te beantwoorden en als buffer te fungeren tijdens de onderhandelingen. In veel gevallen wilt u als koper dat de verkoper na het sluiten van de overeenkomst nog enige tijd aanblijft, dus is het beschermen van uw relatie van cruciaal belang. Het verwerven van een bedrijf is niet hetzelfde als het kopen van een tweedehands auto waarbij u met de verkoper onderhandelt voor de laagste prijs en deze nooit meer ziet nadat u de deal heeft gesloten.